19 Μαΐου Ημέρα Μνήμης

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον ελληνικών πληθυσμών στη περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησαν ήταν ο ξεριζωμός, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο. Η γενοκτονία των ελλήνων του Πόντου παράλληλα με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δηλαδή των Αρμένιων και των Ασσυρίων.
Κατόπιν εισήγησης του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων
αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994 και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο»

genoktonia-20151Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις για τη γενοκτονία στη πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη. Πλήθος κόσμου από όλα τα κοντινά αλλά και μακρινά σημεία της χώρας έδωσαν το παρόν προς τιμήν των 353.000 αδικοχαμένων θυμάτων. Αυτά που πέρασαν οι άνθρωποι μας εκείνα τα χρόνια, ο αριθμός των ψυχών που βασανίστηκε και οδηγήθηκε στη σφαγή δε μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. Οι Έλληνες του Πόντου και ο ξεριζωμός τους θα ναι πάντα μια πληγή μας, που δυστυχώς όσο περνάει ο καιρός φαίνεται η ζημιά της. Όμως όσοι ήμαστε εδώ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ και όσοι θα θρουν, θα έχουμε φροντίσει ώστε να μη ΞΕΧΑΣΟΥΝ.
Στο τέλος της εκδήλωσης ακλούθησε ειρηνική πορεία μέχρι το Τούρκικο Προξενείο φωνάζοντας συνθήματα για δικαίωση στις καρδιές μας. Οφείλουμε να αγωνιστούμε αλλά και να ζήσουμε και να προχωρήσουμε, πάντα όμως γνωρίζοντας την ιστορία μας. Γιατί ένας λαός που δε ξέρει την ιστορία του , είναι καταδικασμένος να τη ξαναζήσει.