Ιωαννίδης Σάββας

Στο σπίτι στο Ωραιόκαστρο  μας υποδέχτηκε ο Σάββας Ιωαννίδης, ενεργό μέλος του συλλόγου μας από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης του. Με μεγάλη χαρά , όμορφη διάθεση και με αστείρευτο χιούμορ μας μίλησε για τους συγγενείς του, αλλά και για την ενεργό δράση του στο σύλλογο.

1)Στην ερώτηση μας από ποια περιοχή ήρθαν οι δικοί του, απάντησε

Οι δυο παππούδες του ήταν από την επαρχία της Τραπεζούντας. Ο μεν παππούς του από την πλευρά της μητέρας  του ήταν από το χωριό Χατς και η γιαγιά του από τη Τζιμερά. Οι δε άλλοι από την πλευρά του πατέρα του ήταν από τα χωριά του Κάρς.

2) Σε ποιο μέρος εγκαταστάθηκαν πρώτα όταν έφυγαν από κει;

Ο παππούς μου από την πλευρά της μητέρας μου ήρθε στο Παλιόκαστρο και αργότερα ανέβηκε στο Ωραιόκαστρο. Στην αρχή μένανε σε στάβλους ,μετά σε σκηνές , όταν ανέβηκαν στο Ωραιόκαστρο έφτιαξαν τα δικά τους σπίτια. Οι άλλοι  παππούδες  πήγαν στο Κιλκίς.

3) Υπήρξε κάποιο ταξίδι στη περιοχή των προγόνων σας;

Έχω κάνει δυο ταξίδια στην ευρύτερη περιοχή  του Πόντου και στα χωριά των παππούδων μου. Είδα όλα όσα ήθελα να δω, εκτός από κάποιες λεπτομέρειες, που έχω αφήσει για ένα τρίτο ταξίδι, το οποίο θα γίνει σύντομα.

Οι εντυπώσεις από τα ταξίδια μου είναι πολλές, αλλά εκείνο που μου έκανε άσχημη εντύπωση ήταν που βλέπαμε, όσα από τα σπίτια των παππούδων είχαν μείνει, να βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και ήταν κάτι λυπηρό. Φτάνοντας σ αυτά τα χωριά και γνωρίζοντας ότι εκεί έμεναν οι παππούδες και οι συγγενείς , η συγκίνηση ήταν  μεγάλη.

 

 

 

 

4) Γνωρίζεται κάποια ήθη και έθιμα από την περιοχή των παππούδων σας;

Γνωρίζω από τα ακούσματα που έχουμε  από τους παππούδες μας, επειδή η γενιά του ΄50 είμαστε πολύ τυχεροί, διότι τύχαμε τους παππούδες μας σε μια ηλικία που τα θυμόντουσαν όλα. Τα περισσότερα από αυτά  τα έκαναν και εδώ , όπως τα έθιμα του γάμου, τα ΄΄μουχαμπέτια΄΄  και τα παρακάθια , που μαζεύονταν τα βράδια γύρω από μια σόμπα ή το τζάκι , λέγοντας ατέλειωτες ιστορίες. Οι περισσότερες ιστορίες αναφέρονταν στην πατρίδα. Έτσι έλεγαν όταν αναφέρονταν στο Πόντο, η πατρίδα. Οι ιστορίες συνέχιζαν μέχρι που ερχόταν το ξημέρωμα και ούτε καταλάβαινες πως περνούσε η ώρα.

Στους  γάμους , ότι έθιμα υπήρχαν τα κάναμε και εδώ. Έτυχε να παρευρεθώ σε γάμους και τα έχω ζήσει με κάθε λεπτομέρεια. Τα έθιμα αυτά θα θελα να τα κάνω στους γάμους των παιδιών μου, όπως τα έκαναν οι παππούδες.

Ύστερα από αυτή την όμορφη αναδρομή, η συζήτηση μας προχώρησε σε θέματα του συλλόγου. Συνεχίζοντας …

5) Από πότε ξεκινήσατε στο θεατρικό του συλλόγου;

Είμαι από τα πρώτα μέλη του συλλόγου και εκτός απ’ όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες του, ήθελα να υπάρχει μια θεατρική ομάδα. Είμαι από τα ιδρυτικά μέλη του θεατρικού. Στην αρχή κάναμε μια συζήτηση με τον τότε χοροδιδάσκαλο Δαμιανό Χαραλαμπίδη και ανεβάσαμε ένα δρώμενο το ΄΄Ροδάφνο΄΄. Ήταν ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Κώστα Διαμαντίδη , το οποίο κρατούσε μισή ώρα. Στην ουσία είπα δυο-τρεις λέξεις.

Προς το τέλος του 2004, με την επιμονή τη δική μου και της Δόξης Ορφανίδου, καταφέραμε  με τη συμπαράσταση του διοικητικού να δημιουργήσουμε τη θεατρική ομάδα, που έχουμε τώρα. Ήμασταν μια ομάδα δέκα ατόμων που είχαμε την τύχη να χουμε όλοι μας ακούσματα από τους παππούδες μας, γιατί στο σπίτι μας μιλούσαν μόνο ποντιακά , οπότε χειριζόμασταν καλά τη διάλεκτο.

Ξεκινήσαμε τη θεατρική ομάδα το 2005 με άξιο δάσκαλο το Γιάννη Γεωργιάδη και πήγαμε πολύ καλά.

6) Κάποια λόγια για το σκηνοθέτη;

Ο Γιάννης Γεωργιάδης είναι άξιος δάσκαλος , γιατί από την αρχή μας καθοδήγησε πολύ σωστά. Επειδή ήμασταν ερασιτέχνες  ήξερε , πώς να δουλέψει με ανθρώπους που έρχονταν σ΄ επαφή για πρώτη φορά μ’ αυτό το αντικείμενο. Από την αρχή ήξερε για τον καθένα ποιος ρόλος μας ταιριάζει. Αυτό για το σκηνοθέτη είναι μεγάλο προσόν και οι επιτυχίες μας κατά ένα μεγάλο μέρος οφείλονται σ’ εκείνον.

7) Πόσα και ποια είναι τα θεατρικά που έχετε ανεβάσει μέχρι τώρα;

Στην ουσία πέντε. Πρώτο ήταν το νερόν εσέβεν σ΄ αυλάκ’ ΄΄ που ήταν πολύ δυνατή κωμωδία. Ύστερα ανεβάσαμε το ΄΄ ο τελευταίον ο χορόν ΄΄ , το οποίο ήταν η βιτρίνα μας. Μ’ αυτό το έργο δώσαμε πολλές παραστάσεις , μέχρι και στη Γερμανία. Μετά από κει κάναμε κάποια μονόπρακτα όπως ΄΄Ροξάνα και Βαρβάρα , ΄΄ Η Ανεψιά του Βέβαια” , ΄΄ ο κατηγορούμενος“ και μτέλος το έργο ΄΄Βαρκίζ’ ο κλέφτης”, που είναι μεταφορά του φωνάζει ο κλέφτης. Την επιμέλεια είχε ο Αλέκος Κεβρεκίδης. Σ’ αυτό το θεατρικό είχα το ρόλο του ηχολήπτη.

8) Τα θεατρικά που επιλέγετε πρέπει να έχουν 9 ως 10 ρόλους  ή έχετε και guest ρόλους;

Έχει τύχει αρκετές φορές να έρθει κ επιπλέον άτομο για κάποιο ρόλο, γιατί δεν επιλέγουμε έργα με βάσει τα πόσα άτομα είμαστε.

9) Σε ποιες περιοχές έχετε πάει με το θεατρικό;

Έχουμε γυρίσει σχεδόν όλη την Ελλάδα. Πήγαμε πολλές φορές στην Αθήνα και στην Κω  ,όπου παρευρέθηκε εκεί ο Τερζάς και ο Νίκος Ξανθόπουλος δίνοντας μας συγχαρητήρια. Έχουμε πάει δυο φορές στη Μικροκλεισούρα  Γρεβενών , στην Αριδαία, στο Χέρσο του Κιλκίς ,στις Μουριές , στην Τριανταφυλλιά Σερρών και στο Λάκκωμα Χαλκιδικής . Επίσης, δυο φορές πήγαμε στη Γερμανία, τρεις φορές στη Παναγία Σουμελά στο συναπάντημα της νεολαίας. Εκεί μια φορά συναντήσαμε τον  κο Κοντογιαννίδη, ο οποίος μας επιβράβευσε με τα λόγια του.

Τα ταξίδια μας ήταν ένα και ένα με υπέροχες εμπειρίες.

10) Ποια ήταν η ανταπόκριση από το κοινό;

Είχαμε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό, αλλά σε κάθε περιοχή ήταν διαφορετική. Υπήρχαν περιοχές ,όπου το κοινό ήταν θεατρόφιλο, ήξερε γιατί να χειροκροτήσει, πότε να γελάσει, πότε να κάνει ησυχία και  να παρακολουθήσει με ευλάβεια το έργο. Υπήρχε και κοινό αδιάφορο.

Στη Γερμανία ,ειδικά , η υποδοχή και η φιλοξενία των μεταναστών πατριωτών ήταν ανεπανάληπτη.

11) Υπάρχει κάποια αποστολή που σας προσέφερε κάποιο τίτλο;

Σ’ ένα διαγωνισμό, στο Βόλο το 2007, πήραμε το 1ο Πανελλήνιο βραβείο στο φεστιβάλ ποντιακού θεάτρου με το έργο ΄΄ ο τελευταίον ο χορόν ΄΄. Νιώσαμε μεγάλη συγκίνηση και περηφάνια για δυο λόγους κυρίως. Πρώτα για την προσπάθεια μας που επιβραβεύτηκε και φυσικά γιατί ακούστηκε ο σύλλογος μας σε όλη την Ελλάδα.

12) Για ποιο λόγο επιλέξατε να είστε στο θεατρικό;

Θα ‘θελα να ‘μουν σ’ όλα τα τμήματα, αλλά οι επαγγελματικές υποχρεώσεις δε μου το επιτρέπουν. Το θέατρο ήταν ένα κομμάτι που έλειπε από το σύλλογο μας και επειδή μου αρέσει ιδιαίτερα, προσπάθησα και εγώ και με όλους μαζί για τη δημιουργία του. Για όλους μας η πρώτη μας επαφή με το θέατρο συνέβη στο σύλλογο.

 

 

 

 

 

 

 

13) Τα παιδιά σας έχουν επαφή με όλα αυτά;

Η μια μου η κόρη έχει και θέλει να έχει επαφή με  ό,τι αφορά το ποντιακό στοιχείο, γι’ αυτό και συμμετέχει στα χορευτικά του συλλόγου. Η δεύτερη λίγα πράγματα. Παλιότερα πήγαινε και εκείνη στα χορευτικά .

Σε αυτό το σημείο ο κος Σάββας μας μίλησε γενικά για την πορεία του συλλόγου λέγοντας:

Από το 1993 μέχρι σήμερα ο σύλλογος μας έχει  εικοσαετή πλούσια δράση, οφειλόμενη στο εκάστοτε διοικητικό συμβούλιο με επικεφαλής τους εκάστοτε προέδρους καθώς και στη συμμετοχή των μελών του.

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του συλλόγου έχει η διοίκηση , επειδή είναι η βάση,  από κει ξεκινάνε όλα σε συνεργασία πάντα με τα μέλη  του. ΄΄

΄΄ Θα θελα πολύ να ευχαριστήσω  το διοικητικό που μ’ έκανε τη τιμή να πραγματοποί-

ησουμε αυτήν την όμορφη συζήτηση και εύχομαι να συνεχίσει ο σύλλογος όπως είναι και ακόμα καλύτερα!

Με τη σειρά μας να ευχαριστήσουμε και εμείς τον κο Σάββα για την όμορφη φιλοξενία και τις υπέροχες εμπειρίες που μοιράστηκε μαζί μας.