Το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016 η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και οι Φίλοι της πραγματοποίησαν ένα ταξίδι στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης με «όχημα» τα κείμενα σπουδαίων λογοτεχνών της πόλης.
Στα πλαίσια της κοινωνικής του πολιτικής το ΚΘΒΕ επιχειρώντας να φέρει τον πολίτη ακόμη πιο κοντά στον πολιτισμό και το θέατρο, περιοδεύει σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και δίνει παραστάσεις ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα χωριά. Επίσης, έχει οργανώσει μια σειρά από δράσεις, συμπράττοντας με φορείς και με ομάδες της πόλης, που προσφέρονται με ελεύθερη είσοδο και παρουσιάζονται σε δημόσιους χώρους.
Η ΕΠΩΦ, πάντα πρωτοπόρος σε ζητήματα τέχνης, παιδείας και ψυχαγωγίας, σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ παρουσίασε ένα αναλόγιο για τη Θεσσαλονίκη και τις γειτονιές της, από μια τριμελή ομάδα ηθοποιών στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου Παύλος Μελάς στο Ωραιόκαστρο.
Όπως στην αρχαιολογική ανασκαφή αφαιρούνται στρώματα εδάφους με μηχανικό ή χειρωνακτικό τρόπο, τα ευρήματα εξετάζονται, καταγράφονται, ταξινομούνται και παρουσιάζονται στο κοινό, έτσι και στο Αναλόγιο για τη Θεσσαλονίκη και τις γειτονιές της ένα ανεκτίμητο υλικό θραυσμάτων από λογοτεχνικά κείμενα έρχεται στο φως.
Οι Γ. Τζανής, Γ. Θέμελης, Ν. Καββαδίας, Φ. Μακρής, Ν. Κοκκαλίδου-Ναχμία, Γ. Βαφόπουλος, Δ. Μίγγας, Ζ. Καρέλλη, Θ. Γρηγοριάδης, Γ. Γκόζης, Α. Ναρ, Κ. Μοσκώφ, Ντ. Χριστιανόπουλος, Κ. Ταχτσής, Χ. Μίσσιος, Γ. Σκαμπαρδώνης και Ρ. Θόρντον προσφέρουν δείγματα του μεγάλου στρώματος μιας πρώτης ανασκαφής στις μνήμες της πόλης.
Τα κείμενα διανθισμένα με μουσική και τραγούδια αποτελούν έναν ολόκληρο κόσμο που φωτίζει την παλιά αλλά και τη σύγχρονη ζωή της πόλης, την ιστορία της, τους ανθρώπους που την κατοίκησαν, τις γειτονιές της.
Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την ημέρα της εκδήλωσης, ο κόσμος ανταποκρίθηκε θετικά σ’ αυτήν την αξιόλογη προσπάθεια διατήρησης της μνήμης μέσα από την ποιοτική τέχνη της υποκριτικής. Δεν θα μπορούσε ν’ απουσιάζει ο σκηνοθέτης της Θεατρικής Ομάδας της ΕΠΩΦ, Γιάννης Γεωργιάδης, καθώς και τα μέλη αυτής.