Βιβλιοθήκη

Η «’Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου & Φίλων» εδώ και ένα μήνα έχει αποκτήσει ένα πνευματικό οικοδόμημα.Η δημιουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης αποτελεί για μας ένα σημαντικό έργο, πάγιο αίτημα ετών.
Η δανειστική βιβλιοθήκη προσδοκούμε να γίνει φορέας πνευματικών αναζητήσεων και να βοηθήσει έτσι ώστε η γνώση να γίνει δικαίωμα για όλους τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα για τη νέα γένια.Οι βασικοί στόχοι αυτής της προσπάθειας είναι αφενός η διατήρηση της πολιτισμικής μας ταυτότητας και του πολιτισμού και αφετέρου η μετάδοση της γνώσης.
Ζητάμε τη συμμετοχή και τη συμπαράσταση όλων σας σε αυτήν μας την προσπάθεια.
Η βιβλιοθήκης περιλαμβάνει έξι βασικές κατηγορίες βιβλίων:
Βιβλία που πραγματεύονται την Ιστορία, την Λαογραφία & τον Πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού
Ιστορικά βιβλία
Ελληνική λογοτεχνία & ποίηση
Ξένη λογοτεχνία
Παιδική λογοτεχνία
Εγκυκλοπαίδειες, ιστορικού κυρίως περιεχόμενου
Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» αξίζει στα βιβλιοπωλεία και στα μέλη του συλλόγου μας που στάθηκάν αρωγοί της προσπάθειας μας, προσφέροντας υλικό για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης μας.
Σας ενημερώνουμε ότι η βιβλιοθήκη λειτουργεί στα γραφεία του συλλόγου μας καθημερινά από τις 19:00 έως τις 21:00.

Το νέο και σπουδαιότερο απόκτημα της βιβλιοθήκης του συλλόγου είναι το Αρχείο του Πόντου από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών.
Σκοπός της ίδρυσης της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών ορίστηκε η περισυλλογή, μελέτη και δημοσίευση γλωσσικού, λαογραφικού και ιστορικού υλικού του Πόντου. Στις αρχές του Ιουνίου 1927 αποφασίστηκε η έκδοση περιοδικού με τίτλο «Αρχείον Πόντου» με διακριτικό σήμα τον μονοκέφαλο αετό από νόμισμα της Σινώπης.
Η παράσταση αυτή, που παρουσίασε σε γύψινο εκμαγείο ο Άνθιμος Παπαδόπουλος στο Δ.Σ., χρησιμοποιείται έκτοτε μέχρι σήμερα ως διακριτικό όλων των εντύπων της Ε.Π.Μ. Στη σειρά των εκδόσεων της Ε.Π.Μ. συγκαταλέγονται: 51 τόμοι του περιοδικού «Αρχείον Πόντου» στους οποίους έχουν συγκεντρωθεί με επιστημονική μέθοδο μελέτες ιστορικές, γλωσσικές, λαογραφικές κ.ά. από Έλληνες και ξένους συνεργάτες, 25 παραρτήματα που περιλαμβάνουν πρωτότυπες και αυτοτελείς επιστημονικές πραγματείες και αναφέρονται στον εν γένει πολιτισμό του ποντιακού ελληνισμού, καθώς και 5 άλλες εκδόσεις (χάρτες, λευκώματα, κάρτες μουσείου κ.ά.).