Βεστιάριο

Η σημασία της ύπαρξης βεστιαρίου δεν έχει να κάνει μ’ αυτό καθ’ αυτό το βεστιάριο αλλά με την σημασία και τη δύναμη που αποκτά όταν αποτελεί το μέσο με το οποίο διατηρείται στην επιφάνεια η ιστορία και αποτελεί έναυσμα για τη διατήρησή της και τη μετάδοσή της σ’ επόμενες γενιές στη ‘μορφή’ που της αξίζει: ολοκληρωμένα και με αντικειμενική άποψη.

Η παραδοσιακή φορεσιά για κάθε λαό έχει τη σημασία της. Λειτουργεί αρχικά σαν στολή, η οποία εξασφαλίζει την ομοιομορφία, ενώ ταυτόχρονα με μερικά διακριτικά σύμβολα δηλώνει την κοινωνική ομάδα στην οποία ανήκει το άτομο καθώς και την βαθμίδα που κατέχει στην ιεραρχία. Επίσης, χρησιμεύει στο να προσδιορίσει την εθνολογική ομάδα. Μια φορεσιά αναδεικνύει την ιστορία του τόπου της – τοπικές συνήθειες, ήθη και έθιμα, τη διάθρωση και τις αξίες μιας κοινωνίας, τη θέση και την προσωπικότητα ενός ατόμου.

Για κάθε λαό, ανάλογα με τις κοινωνικές και πολιτικές επιρροές στο πέρασμα των χρόνων, ήρθε η στιγμή κατά την οποία εγκαταλείφτηκε η παραδοσιακή φορεσιά και περνώντας από διάφορα μεταβατικά στάδια, υιοθετήθηκε ολοκληρωτικά ο ρουχισμός.
Παρ’ όλα αυτά όμως, οι πρόγονοί μας έδωσαν αγώνα ώστε να μπορούν να τιμούν τη φορεσιά της καταγωγής τους, εδραιώνοντας ήθη και έθιμα στα οποία η νεολαία ακολουθούσε την παράδοση και την έκανε μέρος της ζωής της, διατηρώντας την παραδοσιακή φορεσιά στο πέρασμα των αιώνων.

Στα νεότερα χρόνια, όπου οι επιδράσεις από άλλους λαούς είναι περισσότερες, αλλά και η αστάθεια στην διατήρηση της εθνικής και κοινωνικής μοναδικότητας είναι μια πληγή για τον κάθε λαό, η ύπαρξη της φορεσιάς είναι απαραίτητη γιατί βοηθά και τον θεατή και τον χορευτή να μπουν στο συγκεκριμένο κοινωνικό σύστημα αναφοράς. Έπειτα, αποτελεί το εργαλείο για την κατανόηση του ανθρώπου και της κοινωνίας του

Από ιδρύσεώς της η Ε.Π.Ω.Φ. ένιωσε την ανάγκη να διατηρήσει και να συντηρήσει την παραδοσιακή ενδυμασία του έθνους μας στο χρόνο, σφραγίζοντας έτσι την ύπαρξη και διαφύλαξη της ιστορικής γνώσης.

Ο Σύλλογός μας διαθέτει ένα πλήρες βεστιάριο από συνολικά 140 ανδρικές, γυναικείες και παιδικές παραδοσιακές ενδυμασίες από τον Πόντο και από τον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο.

 

 

 

Αναλυτικά:

Ανδρικές

Γυναικείες

ΘΡΑΚΗ

10

12

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

8

10

ΗΠΕΙΡΟΣ

8

ΠΟΝΤΟΣ – Ενηλίκων

15

25

ΠΟΝΤΟΣ – Παιδικές

15

30

Οι φορεσιές μαζί με τα αξεσουάρ τους φυλάσσονται σε αριθμημένες θήκες με το λογότυπο της Ένωση σ’ ένα ξεχωριστό δωμάτιο 20τ.μ. στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου, εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα για τη συντήρηση κι επιδιόρθωσή τους. Επιπλέον, σε κάθε αποστολή διατίθενται στους χορευτές και βαλίτσες με τα διακριτικά της ΕΠΩΦ, εξασφαλίζοντας την ομοιομορφία κι επισημαίνοντας στον κάθε αποδέκτη την εθνική και κοινωνική μας μοναδικότητα.